Friday, April 15, 2005

Voluntariatul

In cateva randuri o sa incerc sa va prezinta ceea ce mie imi face placere sa fac. Nu va ganditi la prostii :))
Sunt Andreea si sunt voluntar activ de 6 ani. Asa ar suna un simplu amananunt. Dar povestea incepe din 1999 cand la scoala generala s-au facut alegeri pentru functia de consilier in Consiliul Local al Copiilor din Baia Mare. m-am inscris si de aici a pornit totul...
In prezent sunt secretarul Consiliului Local al Tinerilor Baia mare.
Cred ca va intrebati ce este acest consiliu, sau CLT cum il prescurtam noi ?! Stati sa va explic.
Povestea CLT-ului incepe in anul 1994 cand Asociatia Master Forum din Bucuresti a demarat proiectul PAL-TIN (Participarea la Administratia Locala a TINerilor). in cadrul acestui proiect, s-au infiintat peste 70 de CLC-uri (Consilii Locale ale Copiilor) si CLT-uri (Consilii locale ale Tinerilor)in tara.
In Baia Mare s-a constituit pentru prima data un CLT in anul 1995. De atunci trei generatii de consilieri si-au unit forta si creativitatea pentru rezolvarea catorva dintre problemele cu care se confrunta tinerii. Data de 22 ianuarie 2003 a alineat la start o noua echipa de consilieri desemnati, la fel ca in precedentele mandate, in urma alegerilor organizate in 17 licee baimarene. Acestia, la randul lor, si-au ales conducatorii in data de 3 iunie, Andrada Talpos devenid primar, Vald Ciocotisan Viceprimar si subsemnata secretar.
Consiliul reprezinta un spatiu in care tinerii se pot exprima si pot dialoga intre ei si administratia locala, cu factorii de decizie, in problemele care ii intereseaza. Toate acestea se concretizeaza in actiuni concepute si derulate de tineri.
Misiunea CLT Baia Mare este aceea de a contribui la cresterea particitivitatii civice a tinerilor, iar principalele domenii in care consilierii activeaza sunt: social, educativ, cultural, spor-petrecerea timpului liber, ecologic, mass-media.
Va prezint in continuare cateva dintre actiunile care au fost organizate de consilierii copii si tineri incepand din anul 1995:
§ Mos Craciun Consilier – copii si tinerii consilieri au vizitat si au oferit cadouri copiilor si batranilor din orfelinate si case da batrani, cu ocazia Sarbatorilor de Iarna;
§ Ziua Indragostitilor – proiectul a implicat, cu ocazia fiecarei editii desfasurate, un numar mare de adolescenti, in concursurile: “Declaratii de dragoste”, “Cuplul Zilei”, “Alegerea Perfecta” si “Casatorie la minut”.
§ Ziua Adolescentului – seminarii pe tema problemelor tinerei generatii, conscursuri sportive cu si pentru tineri.
§ Ziua Pamantului – tinerii si copiii au sarbatorit aceasta zi prin activitati ecologice: “Reciclarea inseamna mai putin gunoi”, ecologizarea unor zone de agrement, seminarii pe tema protectiei mediului, competitii sportive si concursuri educative.
§ Scoala de vara – constand in actiuni de instruire teoretica si practica, ocazie cu care consilierii au aflat amanunte cu privire la: Managementul poriectului, Strangere de fonduri, Comunicare cu mass-media, Planificare strategica si jurnalism.Timp de 10 zile, copiii impreuna cu tinerii au reusit si derularea proiectelor: ECO 6 – proiect ecologic; KID 1- proiect social in cadrul caruia consilierii au petrecut o zi de neuitat alaturi de copii de la orfelinat; ZOB – buletin informativ al Scolii de Vara.
§ Sa fii copil e un lucru serios – program de voluntariat dedicat copiilor si tinerilor de la Centrul de Plasament de pe Valea Borcutului in care au fost implicati tineri voluntari din afara consiliului. Tema proiectului a fost Conventia cu privire la Drepturile Copilului, iar in final s-a realizat o revista a actiunii. Proiectul a fost premiat pentru Cel mai bun program de volntariat al anului 2003.
§ Eco-Licean – proiect ecologic compus din doua activitati: distribuire de fluturasi cu mesaj ecologic in licee si concursul Cel mai curat liceu.
§ Forumul candidatilor la functia de primar – intalnire publica intre CLT si candidatii la functia de primar al municipiului in cadrul careia acestia au fost provocati sa raspunda catorva dintre problemele pe care tinerii le intampina in comunitate.
§ Reuniunea Regionala PAL-TIN – intalnire a celor mai active consilii din tara, organizata cu prilejul Sarbatorii Castanelor in fiecare an, incepand cu 2000. In cadrul acestor reuniuni, au fost abordate probleme de interes comun.
§ De-a lungul existentee loc, CLT si CLC au mai realizat: strangere de fonduri pentru proiectele lor, revista pentru tineri, participari la diferite conferinte din Romania si din starinatate; organizarea de alegeri pentru noile consilii la finalizarea fiecarui mandat; INFO ECO JEUNESSE – schimb international de tineret organizat in Franta si in Roamnia impreuna cu CLT Amiens.

6 comments:

ivett said...

nu as rezista...:((

Csuk Andreea Gabriela said...

nici eu nush cum am rezistat.....important e ca-mi place sa fac asta si cred ca o data ce ai inceput nu mai poti scapa....e ca o "boala" benefica "corpului nostru"....societatii noastre

Csuk Andreea Gabriela said...

buna sera, ziua sau dimineata.....ce-i fi, domnu' profesor a lui muffa :))
eu sunt andreea, da banuiesc ca ati aflat. multumesc ca mi-ai scris si mie ceva. vrea sa stiti ca eu am urmarit activitatea TCM-istilor "blog-arei" si sunt impresionata de ce au facut!!! felicitari si d-voastra...

Rus Canstantin said...

tu esti prietena lui muffa?baiatu asta are parte de tot ce e mai bun.mai lasa-ne si noua cate ceva.vreau sa va spun ca va sta foarte bine impreuna.nu mint.parca sunteti facuti unul pentru altul.daca tu ai fi putin mai inalta ar fi minunat.se vede pe voi ca va iubiti.v-am vazut in oras de cateva ori fara sa va cunosc si am ajuns,sa va intalnesc pe internet.nu as fi crezut.mufa atrage atentia prin imbracamintea lui specifica,cerceii aceia(cu gust asezati),ochelarii care-i dau o nota de copil serios si foarte modern.prin miscarile sale se vede ca e un baiat foarte controlat si bine educat,stie sa cante la pian,e student....e cineva de mic deja.promite mult.tu esti mai impulsiva,dupa cum am vazut si pe strada de cate ori am avut ocazia.ati trecut de 4-5 ori pe langa mine dupa cum am mai spus.poate intr-o zi am sa va opresc si am sa ma prezint.esti o fata foarte vesela si cred ca mufa ti-a format niste gusturi pentru felurite lucruri.si invers:tu i-ai format lui niste gusturi.aveti ceva in voi ce nu toti si toate cuplurile au. o scanteie comuna,o sclipire,o licarire.e ceva acolo.m-am intors de 2 ori dupa voi pe strada si v-am privit.sunteti extraordinar de frumosi impreuna.el s-a tuns de ceva timp desi imi placea mai mult de el cu parul putin mai lungut.are el un fel de-a fi diferit si doar prin miscare.are o sclipire aparte.eu lucrez ca inginer de 6 ani.am o varsta trecuta de 30 dar sub 40.il laud pe siteul tau si nu pe al lui.pe al lui am sa te laud pe tine.in curand sper sa-mi fac si eu un site ca al vostru si vom tine legatura mai strans.sper.am simtit nevoia sa va spun asta. o meritati .se citeste in ochii vostri.el are un stil aparte de a face comentariile.va spun un singur lucru:recunosc geniile dintr-o simpla si nevinovata privire

Csuk Andreea Gabriela said...

Buna ziua!!! Ioi...ce interesant.Am ramas fara cuvinte cand am citit comentariul. Intr-adevar eu sunt mai impulsiva si el e mai calm, dar cateodata se schimba rolurile :))Ne-am cunoscut din pura intamplare, foarte aiurea si am ajuns sa sarbatorim 2 anisori:)Poate ca am facut ceva bun in lumea asta ca sa am langa mine asa un "fecior chipes si madru'". Il iubesc foarte mult si ma bucur ca va place de noi. Sper sa nu facem prostii pe strada cand va uitati dupa noi :)))

Muffa said...

Oppa.Multumesc pentru "apreciere";).Asteptam sa intrati in "pita" cu niste subiecte ,idei,pareri....pe blogul dumneavoastra.In ce domeniu lucrati,daca imi permiteti sa intreb?